Friday 27 February 2015

RESEPI : Ayam Masak Sos paling simple


Assalammualaikum wbt

Syukur Alhamdulillah dah kenyang mkn mlm dgn fmily kjap td. Hari ni lauk simple je tp ckup tuk mbuka selera encik kekasih hati. Memandangkan dlm 5 hari bkerja ni br sekali mkn kat umah, tu pn mkn bbur daging je sbb mak buyung dh xlarat nak masak. Ditambah lg dgn level suhu panas yg sgt mengeringkan ketiak ni, mmg idok le teman nak bkuntau kat dapur tu kan.

So mlm ni, dah plan nk mkn kat umah je. Tekak pn dh jemu asyik mkn kat luar je, lgpon aku dh plan nk lipat kain yg blonggok 3 bakul tu. Haaaa, korg jgn tkejut aku mmg super duper mls klu bab lipat-melipat ni.klu ada mesin melipat kain tercipta, aku sggup je menabung psl nk beli benda alah tu haha *berangan. Ok, dah jauh mak buyung melalut ni, jom kita tgk resepi paling simple korang perlu sediakan.Sangat simple ok, even yg xtau msk pn blh msk menu ni.

Ayam Masak Sos

Bahan-bahan;
Ayam (xkisah la bhgn kepak ke dada ke paha ke, smua blh)
Sos tiram
Sos cili
Sos tomato
Gula
Garam
Serbuk kunyit
Bawang merah 
Bawang putih
Halia

Langkah-langkahnya;
Potong ayam kecik2 @ brp bhagian korg nk. Nk potong 6,8,12,14 smua blh.Pastu, lumurkan ayam dgn serbuk kunyit sikit dlm sesudu teh dan garam secukup rasa.gorengkan. Xperlu goreng lama2 ye, bla dh nmpk kulit ayam garing sikit dh blh angkat dan tos kan.

Panaskan minyak goreng ayam td, kurangkan minyak jika minyak td terlalu byk.pakai sikit ja,xelok msk dgn minyak yg byk.pastu tumiskam bwg merah, putih & halia yg tlh dipotong2. Bla dh naik bau masukkan sos tiram,sos tomato & sos cili. Korang anggarkan la kuantiti sos ni. Aku xpernah sukat pn,aku just campak2 je.

 Then, masukkan air sikit, gula n garam. Perlu diingatkan gula n garam xperlu byk eh, sbb dh guna sos td. Masukkan ayam & tgu hingga mendidih.korang seimbangkan la rsa manis masam masin kuah tu.

Tadaaaa!! Dh siap n dh blh mkn ngan nasi panas2.sodap yo! 



3 comments:

  1. Saya guna resepi sis..simple dan sedap husband tmbh nasi lg..siap kata resepi memikat suami..tq sis..nak tnya boleh ka klau nak kasih pedas boleh letak cili kering?

    ReplyDelete
  2. Bpe ulas bwg putih tu sis ngn bwg merah

    ReplyDelete

Kindly Leave Your Comment Here: